LÆR Å SPILLE BLUES-GITAR

Hvordan spille blues på gitar  

Blues er fantastisk å høre på, og ikke minst gøy å spille når man behersker teknikkene. Likevel kan blues være teknisk krevende, og vanskelig å forstå hvordan det spilles på gitar. 
Hvilke grep skal man bruke? Hvordan får man inn riktig rytme? Hvordan får jeg det til å høres ut som blues?  

Du har sikkert mange spørsmål rundt blues, og hvordan du kan bruke gitaren din til spille det best mulig. Vi skal derfor gå gjennom noen gode tips i denne artikkelen.  
  
Selv blir jeg aldri lei av å spille blues. Bare det å ta opp gitaren i 5 minutter og kose seg med en eller annen bluesrytme er fantastisk gøy! Kanskje har du også forsøkt å spille blues tidligere, eller allerede behersker noen små triks her og der? 

Mange tror det kreves stort talent å bli en ordentlig god bluesspiller. At du er tonedøv som ikke behersker det? At du må ha en helt spesiell rytme innebygd i deg, eller at du må ha et visst gehør som kun de færreste har. 
Det stemmer ikke. Faktisk kan hvem som helst lære seg å spille blues. Alt handler om hvordan du lærer deg å spille blues.  

Det vi skal gå gjennom nå vil hjelpe deg å forstå mer om hvordan blues-sjangeren er bygd opp, og hvordan det kan overføres til gitaren. Hvis du ikke forstår alt med en gang, er det helt normalt. Som alt annet innen gitarspilling krever også bluesspilling repetisjon og trening for å bli ordentlig god.  
Til gjengjeld, vil innsatsen du legger ned avgjøre hvor godt du kommer til å mestre dette. Det handler ikke om talent eller helt spesielle evner om du får det til. Det handler om innsatsen din.  

Under vil vi gå gjennom grunnmuren i blues, samt hvilken struktur som er bygd opp rundt denne sjangeren. Du vil se at uansett om du aldri har spilt før, eller kan spille litt fra før av, vil alle kunne lære seg å spille blues. 

Det å lære seg én og én sang, er en tungvinn måte å lære seg gitar på 

De fleste som skal lære seg gitar skikkelig starter som regel med å lære seg en sang de liker. Det kan være vel så kult det, men problemet oppstår når man fortsetter med det samme. Å lære seg en ny sang gang på gang. Uten å sette seg inn i hvordan man bruker grepene og akkordene til å spille selvstendig. Mange oppleve etter hvert at utviklingen på gitar stopper helt opp. 

Vi skal derfor se på en annen måte å lære seg gitar på. Vi skal se nærmere på hvordan mange av sangene er bygd opp, og på den måten få en ny forståelse for blues.  

Aller først skal vi starte med å trene på et konsept som gjør at vil du forstår hvordan bluesen er bygd opp. 

Fordelene ved å lære seg blues på denne måten er at: 

  • Du vil lære å forstå blues som en sjanger bedre 
  • Du vil kunne bruke de samme ferdighetene i flere sanger 
  • Det vil åpne muligheter for å være mer kreativ 
  • Du vil kunne trene opp evnen til å spille med andre uten forberedelser 
  • Du blir bedre til å trene opp dine rytmiske ferdigheter 
  • Du vil ha bedre forutsetninger til å spille mer variert 
  • Legge til rette for at du kan skape din egne unike stil 

Tolvtakers blues 

Tolvtakters blues eller 12 bar blues, er den mest elementære bluesformen som finnes. De aller fleste blues-sangene du har hørt er bygd opp med denne måten å spille på. 

Tolvtakers blues er bygd opp av 12 takter, hvor hver takt varer 4 slag. Du kan telle en, to, tre, fire. 
Der har du en takt. Og denne tolvtakter blues vi snakker om her repeteres gjennom hele sangen. 
  
Tolvtaker blues sier ingenting om melodien eller grepene vi skal spille. Den sier kun noe om takta i sangen og hvordan du kan telle rytmen før du skal bytte til neste grep.  

Over 12 takters blues, har vi også en akkordprogresjon. Det vil si en rekke akkorder som er satt opp i en spesiell rekkefølge. Den mest vanlige versjonen av akkordprogresjon består av 3 grep. Så når vi skal spille disse grepene på gitar, trenger vi å ha lært 3 grep på gitar. 

Vi kaller dette en I  -  IV  - V progresjon. Det gjør ikke noe om du ikke forstår alt enda. Det eneste du trenger å forstå nå er grepene på gitaren din.  

I modellen under kan du se hvilke grep som blir brukt når du skal spille blues. Disse grepene blir brukt veldig ofte i blues.  

Her ser du hvordan du kan spille 12 bar blues (tolvtakter blues)  i A og 12 bar blues i E. Grepene som står i hver rekke sier noe om hvilke grep som passer sammen når vi spiller gitar.  Spiller du for eksempel A7, D7 og E7 etter hverandre vil du høre at de passer sammen.

 

Sweet Home Chicago 

Denne sangen har en klassisk 12 bar blues progresjon, og den spilles i E. Som vist i tabellen under, vil det da gi disse grepene: E7, A7 og B7. 

Hver takt varer i 4 slag, og vi har totalt 12 takter. 

The Blues Brothers - Sweet Home Chicago (Official Audio) - YouTube


I tabellen over ser vi det står takt. Som sagt hver takt varer i 4 slag. Det betyr at du skal telle:  En, to tre, fire. 
Du kan enten telle eller klappe 4 slag. Da har du en takt. Vi har hele 12 takter vi skal telle. 

I første rekke i tabellen ovenfor skal du spille E7 over 4 slag. Deretter går du over til A7 og spiller det over 4 slag. Deretter i takt 3 og 4 skal du spille E7. Til sammen så skal du telle 8 slag før du bytter tilbake til A7 igjen i takt 5. 

 

Hva kan 12 bar blues brukes til? 

Lærer du deg tolvtakter blues vil det åpne seg mange flere muligheter for å spille blues. Fordi mange bruker for lite tid på de grunnleggende ferdighetene. Det vi går gjennom her er viktig for å bygge grunnmuren i spillingen din. Ved å gå gjennom dette på denne måten kan du overføre dette videre til din egen spilling.

Her har du ulike sanger som er bygd opp over 12 takter:

«Sweet home Chicago»
«The thrill is gone»
«Everyday I have the blues»
«Call me the breeze» 

Hør på sangene nevnt over. Dette er kun eksempler, men veldig nyttige for å forstå mer om blues. Kanskje du klarer å finne andre sanger som har en tolvtakter blues i seg?  

Lyst å lære enda mer blues? 

Lær deg hvordan du kan spille blues som virkelig fenger. Hvordan du kan få enda mer glede hver gang du tar opp gitaren. 

Her kan du melde deg på gitarskolens GRATIS bluesprogram: 
5 steg til mer fengende blues på gitar - Bli gitaristen du drømmer om å være (gitaristene.no)


Gitaristene gitarskole ble startet opp i Kristiansand for å lære folk i alle aldre å spille gitar. Med tilpasset veiledning og støtte kan alle gjøre gitardrømmen til en virkelighet.  

Hilsen

Yonas Risvold Boujar

Gitarlærer